וירוסים וחיידקים: מה מבדיל בניהם, וכיצד ניתן להתגונן מפניהם? / ד"ר מאור כהן וד"ר מתי כהן.

סלמונלה

החורף, שבא עלינו לטובה, הביא עימו שלל מחלות, ויראליות ובקטריאליות. לא תמיד אנחנו מבינים את ההבדלים בניהם, ולא תמיד יודעים כיצד להתגונן, או למה לוקח לנו כל כך הרבה זמן להחלים. אז מה ההבדל בין וירוסים לחיידקים?

חיידק הוא ייצור חי חד תאי. בגוף האדם יש יותר חיידקים מתאים. יש חיידקים טובים המועילים לגוף, ויש חיידקים רעים הפוגעים בגוף וגורמים לדלקות וזיהומים. אלו בעצם המחלות שפוגעות בנו. לדוגמא, דלקת ריאות היא מחלה הנוצרת מחיידקים (או וירוסים) הפוגעים בנאדיות הריאה, האיזור בו נעשה מעבר החמצן מהריאות לדם. ניתן לחסל את החיידק הפוגע בריאות באמצעות אנטיביוטיקה. אנטיביוטיקה היא חומר, מולקולה, שהורגת את החיידק או מונעת ממנו להמשיך לגדול. מקור האנטיביוטיקה הוא מפטריית פנציליום אשר כחלק ממלחמתה בחיידקים יצרה מולקולה הפוגעת בגדילתם. היא הורגת את החיידקים ומתפתחת במקום שבו הם צמחו. זוהי מין תחרות על משאבים שבה הפיטרייה מצאה פטנט לחסל את החיידק. לוחמה ביולוגית.

וירוס לעומת זאת אינו ייצור חי. כיום אין תרופות יעילות לטיפול במחלות וירליות. הוירוס הוא גופיף הבנוי מחלבונים וחומר תורשתי אשר ללא תא חי אינו מסוגל להתרבות. כלומר, הוירוס משעבד מנגנונים בתא החי כדי ליצור עותקים נוספים של עצמו. כיום אין תרופה לטיפול בוירוסים. התרופות מסגלות לעכב שלבים בהתרבות של הוירוס. האנטיביוטיקה מעכבת תהליכים מסויימים בתאי החיידקים אך מכיוון שהוירוס מנצל את המנגנונים הקיימים בתא, כדי שהאנטיביוטיקה תפגע בוירוס יש צורך שהיא תפגע בנו.

וירוס למשל, עלול לגרום לסרטן משום שהוא מחדיר את החומר התורשתי שלו לתוך הגנום שלנו על מנת לייצר את עצמו. אם גן האחראי על בקרה של חלוקה של תא נפגע בעת חדירת הוירוס הוא עלול לגרום לתא להתחיל להתחלק ללא בקרה – כלומר להיות תא סרטני. לא כל וירוס יכול לגרום לסרטן, הוירוס שגורם לשפעת, לדוגמא, אינו מסוגל לייצר תא סרטני. הוירוס שגורם לאיידס – יכול.

כלי הנשק העיקרי נגד הוירוסים הוא החיסון. חיסון הוא הדבקה מוחלשת ומבוקרת של הגוף בוירוס. הגוף מייצר נוגדנים כנגד הוירוס. חשוב להדגיש שיש סיכוי שהגוף היה מייצר את הנוגדנים גם בהדבקה רגילה של הוירוס. השאלה היא אם הוא היה עושה זאת בזמן ולא מת קודם? החיסונים הראשונים התגלו לגמרי במקרה במאה ה-18 כאשר שמו לב שחלבנים חלו פחות באבעבועות שחורות כי הם נחשפו לגרסת הבקר של המחלה הלא מסוכנת לאדם ופיתחו נוגדים (חיסון).

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

כספת הזרעים הגלובאלית

באוקיינוס הקרח הצפוני, צפונית לנורווגיה, נמצא האי שפיצברגן, במרכזו מוצבת כספת הזרעים הגלובאלית, מבנה תת קרקעי המגיע לעומק של 120 מטרים החפורים לתוך הר ובו

קרא עוד »