מטבע של אנטיוכוס הרביעי ("אנטיוכוס הרשע") התגלה בחיפוש בביתו של תושב קרית שמונה

על המטבע כתוב- של המלך אנטיוכוס .ושל הצוריים. צילום ניר דיסטלפלד רשות העתיקות

החשוד נתפס הבוקר "על חם" כשהוא מחפש ממצאים ברמות מנשה עם גלאי מתכות. בחיפוש בבית החשוד, נמצאו ממצאים קדומים רבים שאסף מחיטוטי אדמה לא חוקיים ברחבי הצפון, בהם ראשי חץ, טבעות, כלי איפור, אבזמים, חפצי עופרת, כפתורים, ועוד * החשוד, שנתפס ע"י לוחמי מג"ב, טען בחקירת רשות העתיקות כי הוא חובב גיאולוגיה, ולא ארכיאולוגיה

 

 

מטבע קדום של אנטיוכוס הרביעי (המזוהה כ"אנטיוכוס הרשע"),המתוארך לשנים 169 – 164 לפנה"ס, התגלה היום (ג') בביתו של חשוד, לאחר שזה נתפס הבוקר "על חם" כשהוא מסתובב בשטחי רמות מנשה עם גלאי מתכות.

 

במהלך פעילות של לוחמי מג"ב הבוקר צפונית מערבית לקיבוץ רמת השופט, זיהו הלוחמים את החשוד – תושב קרית שמונה בן 33, כשהוא מפעיל את גלאי המתכות באתר עתיקות מוכרז. הוא עוכב לחקירה, ובתיקו נמצאו מטבעות עתיקים, כלי חפירה וגלאי מתכות שונים.

 

למקום הוזעקו אנשי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות, שערכו חיפוש בבית החשוד  ולאחר מכן עיכבו אותו לחקירה. בחיפוש נמצאו ממצאים רבים שמצא בחיטוטי אדמה לא חוקיים ברחבי הצפון, בהם ראשי חץ, טבעות, כלי איפור, אבזמים, חפצי עופרת, כפתורים, ועוד.

 

אחד הממצאים המעניינים שאותר בבית החשוד, הוא מטבע של אנטיוכוס הרביעי. "אנטיוכוס, מלך הממלכה הסלווקית, כונה באופן רשמי
"אפיפנס" – פני האלוהים, אבל מאחורי הגב נתיניו קראו לו אפימנס – אנטיוכוס המשוגע", אומר ד"ר דני שיאון, חוקר מטבעות וגמלאי רשות העתיקות. "אנטיוכוס הרביעי אמנם נודע  לשמצה בתור מטיל הגזרות על היהודים ומחלל בית המקדש בירושלים, ובימיו פרץ מרד החשמונאים, אך מבחינה כלכלית, הוא עשה גם דברים טובים לאמפריה שלו: הוא העניק זכויות מיוחדות ל-19 ערים בממלכה הסלווקית, שכללו, בין היתר, טביעת מטבעות מיוחדים לכל עיר. המטבע שנמצא בבית החשוד נטבע בעיר צור, והוא היה נפוץ בארץ בעת ההיא".

 

לדברי ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות באזור הצפון, "למרות שהממצא יפה ועיתוי גילויו, לפני חג החנוכה, מרגש, אסור לשכוח שהחשוד עבר על החוק. בביתו נתפסו ממצאים שדודים רבים. החשוד טען כי הוא חובב גיאולוגיה, וחיפש אחר גבישי קוורץ ומתכות, אך "על הדרך", אסף גם מטבעות וממצאים קדומים."

 

 

 

 

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "תלישת ממצאים קדומים מאתרי העתיקות פוגעת באפשרות לחקור את האתר ולהפיק ממנו ידע. ניתוק הממצאים מהקשרם פוגע בהסטוריה של כולנו, ומעלים לצמיתות מידע יקר מפז מעיני החוקרים והציבור".

 

מרשות העתיקות נמסר שחיפוש עתיקות באמצעות גלאי מתכות באתרי עתיקות בישראל, ואף ליקוט עתיקות, אסור על פי חוק. העונש הקבוע בגין ביצוע עבירות אלו הינו שלוש שנות מאסר.

 

בסיום חקירתו שוחרר החשוד. מגלה המתכות נתפס כמוצג משפטי ובימים הקרובים יוחלט ברשות העתיקות האם החשוד יועמד לדין.

 

צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

2019 – דו"ח מצב חלקי

העולם שלנו משתנה לנגד עינינו, קצב השינוי הוא דרמטי, הוא ניכר בכל מקום על פני הגלובוס. בשנת 1910 היו באזור מונטנה בארה"ב מעל 150 קרחונים.

קרא עוד »

מקפלים חלבונים בגוגל

חלבון הוא מכונה תל מימדית, פעילה בגוף, אשר נוצרת כאשר שרשרת של חומצות אמינו מתקפלת לצורה מסויימת. החלבון מבוסס על קוד הפעלה המכונה די.אן.איי. (הוראות

קרא עוד »

נמיביה

נמיביה היא מדינה  צעירה יחסית שקיבלה את עצמאותה רק בשנת 1990. שטחה גדול – פי 40 ממדינת ישראל אך מספר התושבים פחות מ- 3 מיליון. 

קרא עוד »